„Sól indyjska”, czyli polska historia cukru w XVI wieku

Polskie Towarzystwo Historyczne Oddział w Częstochowie i Instytut Historii Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego im. Jana Długosza w Częstochowie zapraszają na wykład dr hab., prof. UJD Anny Odrzywolskiej pt. „Sól indyjska”, czyli polska historia cukru w XVI wieku.

Spotkanie odbędzie się 21 maja o godz. 17.00, na platformie MS Teams – https://tiny.pl/r6p94

Celem wystąpienia będzie prezentacja własnych badań, przeprowadzonych w kierunku ustalenia obecności i zastosowania cukru w różnych dziedzinach życia w XVI w. oraz próba udzielenia odpowiedzi na kilka pytań badawczych, m.in.: czy częściej można było spotkać cukier jako ingrediencję do leków, czy jako przyprawę kuchenną?; oraz czy był surowcem podstawowym, czy wyłącznie dodatkiem? Podstawę źródłową do omówienia tej tematyki będą stanowić głównie renesansowe zielniki (Stefana Falimirza, Hieronima Spiczyńskiego, Marcina Siennika, Marcina z Urzędowa, Szymona Syreniusza); rozproszone przepisy kulinarne i receptury; traktaty, w których zalecano cukier do profilaktyki przed morowym powietrzem, reklamowano jako zdrowszy od miodu, podawano go w przepisach leczniczych i kulinarnych, jako istotny składnik nie tylko smakowy. Słuchacze dowiedzą się także dlaczego cukier nazywano „solą indyjską” oraz pod jakimi innymi nazwami handlowymi występował w XVI w.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Aktualności. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.